Milyen hatással vannak a robotok az életünkre napjainkban?

Sokunknak biztosan vannak ismereteik a robotokról a filmekből vagy a televízióból. A tudományos-fantasztikus filmekben a Terminátor stílusú, az emberi gyilkológépektől szinte megkülönböztethetetlen robotoktól, egészen a Csillagok háborúja aranyos R2-D2-jáig terjedhetnek. De a robotok a valóságban általában nem ilyen izgalmasak. A híradókban gyakran mutatnak gépkocsigyárakban dolgozó robotokat, nagy robotkarokkal és szerte szálló szikrákkal, ahogy a robot összehegeszti az alkatrészeket.

A valósában már robotok széles köre van használatban számos iparágban, és napi szinten segítenek bennünket. A gyártás az egyik olyan terület, ahol az automatizálás jelentős szerepet játszik. A gépeknek nem kell pihenőt tartaniuk, pontosan végrehajtják az emberek számára unalmas ismétlődő feladatokat, és nem juttatnak szennyeződéseket az általuk feldolgozott anyagokba. Ez különösen fontos az élelmiszer-feldolgozó és a gyógyszeriparban.

Az ilyen ipari robotok számos különböző formát ölthetnek. A robotkarok, más néven csuklós karú robotok akár 10 forgó csatlakozással is rendelkezhetnek, így képesek összetett mozgásokat végrehajtani, hogy a munkadarab körül és azon belül bárhová elérjenek. Maguk a karok általában univerzálisak, és különböző szerszámok széles köre csatlakoztatható a „csuklójukhoz”. A szerszámok közé tartoznak például a hegesztők, fogószerszámok a tárgyak felvételéhez és mozgatásához, sőt még a felületek festésére és bevonására szolgáló szórófejek is.

A gyógyászatban a robotokat arra tesztelik, hogy kiegészítsék, sőt bizonyos típusú műtétek esetében teljesen kiváltsák a sebészt. A CyberKnife egy robot sugársebészeti rendszer, amelyet jó- és rosszindulatú daganatok kezelésében használnak. Része egy kis lineáris részecskegyorsító, amely egy csuklós karhoz van erősítve. A pozicionálásban egy röntgenkamera segít. A cél, hogy a szükséges helyen pontosan meghatározott sugárterápia-mennyiséget biztosítsanak, és a robotkar lehetővé teszi az adott dózis alkalmazását a test bármely részén.

A kórházakban megkezdték a gyógyszerek betegeknek történő kiadagolását kezelő robotok tesztelését is. Ez kevesebb tévedéssel, gyorsabb adagolással és kevesebb keresztszennyeződéssel jár. Zajlanak a tesztek a kórházi osztályok és kórtermek fertőtlenítését végző takarító robotokkal is. Ez különösen fontos a fertőző betegségeket és fertőzéseket kezelő területeken. A vegyszerek helyett a takarító robotok ultraibolya fényt használnak, így a teljes helyiség mindössze néhány perc alatt megtisztítható.

Az egyesült királyságbeli Milton Keynes városában az ételt és csomagokat kiszállító robotokat tesztelik. A hatkerekű önvezető járművek (AGV – autonomously guided vehicle) akár 10 kg-ot is képesek szállítani, és érzékelők, radar és GPS segíti őket abban, hogy biztonságosan elérjenek a céljukba. A Starship Robots által fejlesztett járművek képesek voltak az Egyesült Királyság havas időjárásán felülkerekedni, sikeresen végrehajtva a kiszállításokat, míg más vállalkozások kiszállítói elakadtak. A jármű megérkezésekor a vevő SMS-t kap, benne egy PIN-kóddal, amelynek a segítségével ki tudja venni a vásárolt terméket a jármű belsejéből.

A vészhelyzeti szolgálataink és a katonaság szintén igénybe veszi a robotok segítségét a szélsőséges helyzetekben. Az olyan eszközök, mint például a Dragon Runner, egy ikertalpas és kiválóan irányítható robot, bombák és egyéb gyanús tárgyak vizsgálatánál alkalmazhatóak. A kamerával és szerszámokkal felszerelt robot segítségével feltárhatóak a vészhelyzet pontos körülményei, valamint a robot kábelek átvágására, vagy akár kisebb feszültség átvitelére is alkalmas lehet, megzavarva az eszközök működését. A Forth Engineering a közelmúltban mutatott be egy hidraulikus, pókszerű robotot, amelyet az olyan atomerőművekben történő használatra fejlesztettek ki, mint a Sellafield üzem. Az ilyen robotok beléphetnek az emberek számára alkalmatlan területre, és összetett takarítási műveleteket és leszerelési feladatokat hajthatnak végre.

Azok számára, akik szeretnének képet kapni arról, hogy mit lehet ma már megvalósítani, számos robotika készlet áll rendelkezésre. A népszerű Arduino fejlesztési környezeten és eszközökön alapuló Tinkerkit Braccio robotkar egy fogóelemmel ellátott csuklós kar. A hat szervomotorja egy Arduino-kompatibilis laphoz kapcsolódik, lehetővé téve az egyszerű fejlesztést.

Ha szeretne többet megtudni a robotikáról, töltse le a Distrelec „Robotikai és automatizálási útmutató” című kiadványát. Vagy amennyiben saját robottal szeretne kísérletezni, keressen rá a „robot” szóra a Distrelec weboldalán.